علت ورم مچ پا همراه با درد چیست؟
ورم مچ پا و ورم روی پا می تواند در هر دو پا اتفاق بیفتد یا شخص تنها دچار ورم پای راست یا پای چپ شود که هر کدام علت مخصوص به خود را دارد. همچنین تورم پا می تواند همراه با درد باشد یا اینکه فرد هیچ دردی را احساس نکند و تنها نشانه های تورم را در مچ و ساق پای خود مشاهده کند.
آسیب پا یا مچ پا
آسیب به پا یا مچ پا می تواند منجر به تورم شود. شایع ترین حالت پیج خوردگى مچ پا است. برای کاهش تورم ناشى از آسیب پا یا مچ پا، استراحت، یخ، بانداژ فشاری، و بالا قرار دادن اندام توصیه مى شود. اگر تورم و درد مچ پا شدید باشد یا با درمان خانگی بهبود نیابد، به پزشک خود مراجعه کنید.
عفونت
تورم در پا و مچ پا می تواند علامتی از عفونت باشد. یکی از علل ورم پا در بیماران دیابتی، عفونت است. افراد مبتلا به نوروپاتی دیابتی یا دیگر مشکلات عصبی در پاها، بیشتر در معرض خطر عفونت های پا هستند. اگر دچار دیابت هستید، بهتر است روزانه زخم هاى خود را بررسی کنید، زیرا آسیب عصبی می تواند حس درد را کاهش دهد و مشکلات پا به سرعت می توانند پیشرفت کنند. اگر متوجه تورم پا شده اید که عفونی به نظر می رسد(همراه زخم دارای ترشح)، بلافاصله با پزشک خود مشورت کنید.
وجود لخته خون
لخته های خونی که در رگ های پاها(ورید ها) ایجاد می شوند، می توانند جریان برگشتى خون از پاها به قلب را مسدود کنند و موجب تورم در پا و مچ پا شوند. لخته های خون می توانند سطحی (فقط در زیر پوست) و یا عمیق (وضعیتی که به عنوان ترومبوز ورید عمقی شناخته می شود) باشند.
لخته های عمیق می توانند یک یا چند تا از رگ های اصلی پاها را مسدود کنند. این لخته های خون اگر به قلب و ریه بروند، ممکن است خطرناک و تهدید کننده زندگی باشند. اگر در یک پا تورم همراه با درد، تب با درجه پایین و احتمالا تغییر رنگ پاهای آسیب دیده دارید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. درمان با رقیق کننده های خون ممکن است ضروری باشد.
علت ورم مچ پا در سالمندان
از آنجایی بالا رفتن سن با اختلال گردش خون در بدن همراه است، یکی از علل عمده ورم روی پا و مچ پا در بین سالمندان نارسایی وریدی است.
مشکلات قلبی و کلیوی و واریس نیز از جمله مواردی است که بالا رفتن سن در فرد به وجود می آید و می تواند زمینه ساز ورم پا در فرد شود که در ادامه به آن ها نیز می پردازیم.
نارسایی وریدی
تورم پا و مچ پا اغلب نشانه اولیه نارسایی وریدی است. در این حالت به دلیل اختلال در دریچه های لانه کبوتری ورید های اندام های تحتانی خون در آن ها تجمع پیدا می کند و قسمت مایع خون به داخل بافت ها رخنه می کند و سبب تورم می شود. به طور معمول، جریان خون در ورید ها از پایین به سمت بالا و یک طرفه مى باشد.
هنگامی که دریچه ها ى این ورید ها آسیب ببینند یا ضعیف شوند، خون در پاها مى ماند و تجمع پیدا مى کند. نارسایی مزمن وریدى می تواند منجر به تغییرات پوستى، زخم های پوستی و عفونت شود. اگر علائم نارسایی وریدی را تجربه می کنید، باید با پزشک خود درباره ی این علائم صحبت کنید.
آرتریت
آرتریت یا التهاب مفاصل میتواند سبب ورم کانونی در پا و مچ پا شود. استئوآرتریت یکی از اشکال شایع آرتریت است که سبب ورم موقت در یکی از مفاصل میشود. نقرس شکل دیگری از آرتریت است که معمولا مفصل شست پا را بسیار دردناک، متورم و قرمز میکند و میتواند مچ پا را هم درگیر کند. بعضی از بیماریهای خودایمنی هم سبب ورم و آرتریتی که به طور مساوی هر دو پا را درگیر میکند میشود. از جمله این موارد میتوان به آرتریت روماتوئید، آرتریت پسوریازیس، لوپوس و آرتریت واکنشی اشاره کرد.
عفونت مچ پا
عفونت پوست یکی از دلایل شایع ورم است که معمولا همراه با درد و قرمزی است. ورم اغلب با رشد درون بافتی و عفونی ناخنهای پا (اونیکوکریپتوز)، عفونت بین انگشتان پا و موارد شدید پای ورزشکاران همراه است. سایر علل عفونتهای پا شامل آسیب مانند ایجاد زخم یا آسیب به ناخن پا و زخمهای دیابتی است. در موارد کمتر شایع هم عفونت در مفاصل حتی در عدم حضور آسیب رخ میدهد.
آسیب
شایعترین آسیبهای پا و مچ پا که سبب ورم میشوند شامل رگبهرگ شدن پا، پارگی تاندون و شکستگی است. فشار مزمن و استفاده بیش از حد هم سبب االتهاب تاندون، ورم مفاصل و دررفتگی رباط و عضلات میشود که همگی سبب ورم میشوند و معمولا با فعالیتهای ورزشی یا افزایش فعالیت مانند پیادهروی و دویدن زیاد رخ میدهند.
آیا ورم پا خطرناک است؟
به نقل از ایسنا: ورم قوزک و مچ پا -مخصوصاً در زمان ایستادن یا پیاده روی طولانی- بسیار رایج بوده، و معمولاً جای نگرانی نیست. اما در صورت ادامه دار شدن این ورم، یا همراه شدن آن با علائمی خاص، می تواند نشانه ی یک مشکل جدی و خطرناک باشد که باید پیگیری شود.
به گزارش ایسنا بنابر اعلام سایت دکتر نادری، ورم کم پا، معمولاً جای نگرانی ندارد. اگر به پای خود استراحت دهید، و آن را در ارتفاعی بالاتر از سطح بدنتان، روی بالشت بگذارید، معمولاً طی چند ساعت، به طور کامل خوب می شود. اگر با فشار دادن انگشت روی ورم، جای انگشت روی پوست بماند، یا ورم شما به طور ناگهانی اتفاق افتاده، چند روز به طول انجامیده، تنها در یک پا وجود دارد، یا همراه با درد یا تغییر رنگ پوست باشد، باید به پزشک خود مراجعه کنید.
در نتیجه، سعی نکنید خودتان بیماری خود را تشخیص دهید! به علت وجود دلایل فراوان احتمالی برای ورم قوزک و مچ پا، پزشک باید علت را تشخیص دهد و مراحل درمان را تجویز کند، تا شما به بهبودی کامل برسید.